Adéu Antonio

Adéu Antonio és la campanya pel canvi de nom de la plaça A̶n̶t̶o̶n̶i̶o̶ L̶ó̶p̶e̶z de Barcelona pel d’Idrissa Diallo, com a acte de memòria i de reparació.

La campanya va recollir més de 17.000 signatures de veïns i veïnes de Barcelona, a més del recolzament de col·lectius socials de la ciutat. Com a resultat, el ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la celebració d’una consulta a la ciutadania per decidir sobre el futur del nom de la plaça.

L’actual plaça va ser dedicada a A̶n̶t̶o̶n̶i̶o̶ L̶ó̶p̶e̶z un any després de la seva mort, l’any 1884. A̶n̶t̶o̶n̶i̶o̶ L̶ó̶p̶e̶z podria seguir sent recordat com un personatge respectable de Barcelona, si no fos perquè gran part de la fortuna que va acumular provenia del comerç d’esclaus. Durant molt de temps, la gent de Barcelona la va anomenar «la plaça del negrito».

Per què Idrissa Diallo? Idrissa va morir al CIE de Barcelona l’any 2012 sota custòdia policial per causes que encara no s’han aclarit. Va ser la seva mort la que va marcar l’inici de la campanya Tanquem els CIE.

Com a víctima del racisme institucional, Idrissa representa la lluita per la dignitat i els drets de les persones migrades. En un exercici de reparació, volem esborrar el nom de l’esclavista Antonio López de la nostra ciutat i honrar la memòria d’Idrissa Diallo.

La memòria i l’espai públic. La plaça d’A̶n̶t̶o̶n̶i̶o̶ L̶ó̶p̶e̶z no és només un espai de memòria per a ell, sinó també per a les biografies de totes les persones de la ciutat. No podem permetre que la figura d’un esclavista formi part de la trama urbana, però tampoc hem d’oblidar la barbàrie que ha permès construir Barcelona. No pot seguir gaudint d’un monument i d’una plaça dedicada de forma acrítica a l’espai públic per on transcorren les nostres vides i la nostra memòria.